مراکز تحقیقاتی

دکتر محمد صمدی
مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزش

نوشیدنی مناسب برای کاهش وزن
آب چغندر فیبر زیادی دارد و به شما کمک می کند تا مدت زمان بیشتری سیر بمانید، از اینرو نوشیدنی ایده آل برای افرادی است که قصد کاهش وزن دارند. آب چغندر بسیارکم کالری است و به کاهش وزن کمک می کند. یک وعده 100 میلی لیتر آب چغندر فقط 35 کالری دارد. آب چغندر فاقد چربی است و این گزینه خوبی برای اسموتی صبحگاهی شما است تا بدن شما را با مواد مغذی مورد نیاز بدن تأمین کند.

تسکین درد عضلانی ناشی از ورزش
بر اساس یافته های علمی، آب چغندر به تسکین درد عضلات بدنبال ورزش سنگین کمک می کند. محققان بهبود درد عضلات را در گروه آزمایشی که به مدت سه روز متوالی  آب چغندر مصرف کرده بودند ، یافتند. این بدان معنی است که آب چغندر یک نوشیدنی عالی پس از تمرین است!

سم زدایی از کبد
مطالعات حیوانی نشان می دهد که آب چغندر ممکن است در برابر آسیب های کبدی محافظت کند.

کمک به کاهش فشار خون
آب چغندر احتمالا به کاهش فشار خون در افرادی که دچار پرفشاری خون هستند کمک می کند.  مطالعه متاآنالیز در سال 2022 اشاره می کند که نیترات موجود در آب چغندر باعث کاهش فشار خون سیستولیک در بزرگسالان مبتلا به پرفشاری خون می شود محققان دریافتند در افرادی که روزانه 250 میلی لیتر  آب چغندر می نوشند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کاهش می یابد. تصور می شود نیترات موجود در آب چغندردر خون به اکسید نیتریک تبدیل شده و به اتساع رگ های خونی کمک می کند.

بهبود ریتم ضربان قلب
آب چغندر دوست قلب است. جدا از تاثیر در کاهش فشار خون ناشی از نیترات، آب چغندر حاوی آنتی اکسیدان بتائین و ویتامین فولات است که با هم در کاهش هموسیستئین خون عمل می کنند. هموسیستئین بالا با بیماری التهابی شریانی مرتبط است. مطالعه منتشر شده در مجله Experimental Biology and Medicine نشان می دهد که مصرف آب چغندر از قلب در برابر سکته قلبی  و اختلال عملکرد بطن محافظت می کند.

کمک به کاهش پیشرفت زوال عقل
نیترات موجود در آب چغندر ممکن است به افزایش جریان خون در مغز در افراد مسن کمک کرده و به  جلوگیری از کاهش عملکرد شناختی مغز کمک کند. بعد از اینکه شرکت کنندگان از یک رژیم غذایی با نیترات بالا که شامل آب چغندر بود استفاده کردند، MRI مغز آنها جریان خون بیشتری را در لوب های پیشانی نشان داد. لوب های پیشانی با تفکر و رفتار شناختی همراه است. مطالعات بیشتری مورد نیاز است ، اما پتانسیل رژیم غذایی با نیترات بالا برای کمک به جلوگیری یا کندی زوال عقل امیدوار کننده است.

منابع:
Nitrate Derived From Beetroot Juice Lowers Blood Pressure in Patients With Arterial Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Front  Nutr. 2022. doi: 10.3389/fnut.2022.823039.

Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide, 2010; DOI: 10.1016/j.niox.2010.10.002

Clifford, T., Bell, O., West, D.J. et al. The effects of beetroot juice supplementation on indices of muscle damage following eccentric exercise. Eur J Appl Physiol 116, 353–362 (2016). https://doi.org/10.1007/s00421-015-3290-x.

Beetroot juice reduces infarct size and improves cardiac function following ischemia-reperfusion injury: Possible involvement of endogenous H2S.
Exp Biol Med. 2015 May; 240(5):669-81.  doi: 10.1177/1535370214558024.